5. Prosinac 2016.
Stanka6

Od 6. do 12. studenoga 2016. članovi Udruge RENATE - redovnice Europe umrežene u borbi protiv trgovine ljudima i iskorištavanja - okupile su se iz 27 zemalja u Rimu na Drugi europski skup. Tema ovogodišnjeg skupa bila je: „Prestanak trgovine ljudima započinje s nama.“ Osim redovnica bilo je i nekoliko svećenika – redovnika, te laika koji surađuju sa sestrama u suzbijanju trgovine ljudskim bićima.

Ukupno oko 130 sudionika okupilo se kako bi zajednički promišljali, učili, razgovarali i izmjenjivali najbolje načine rada protiv trgovine ljudima. Iz Hrvatske su sudjelovale s. Stanka Oršolić, sestra Naše Gospe. i s. Viktorija Šimić, sestra Sv. Križa.

U ponedjeljak 7. studenoga, prvoga radnog dana, središnji događaj bio je susret s papom Franjom u Vatikanu koji nas je primio u privatnu audijenciju. Najprije je s. Imelda Poole, predsjednica RENATE, predstavila ukratko rad Udruge RENATE i zahvalila papi Franji za ogromnu podršku svima koji rade na iskorjenjivanju trgovine ljudima i onima koji se brinu za žrtve.

Slijedilo je obraćanje pape Franje članovima RENATE, u kojem je ponovno prozvao trgovinu ljudima nazivajući je modernim ropstvom koje narušava Bogom dano dostojanstvo tolike naše braće i sestara i čini istinski zločin protiv čovječnosti. Papa je podsjetio prisutne da se ovo okupljanje događa u Godini milosrđa i pozvao nas ući dublje u Božje milosrđe, te poput dobrog Samarijanca donositi balzam milosrđa tolikim otvorenim ranama u našem svijetu. Papa Franjo smatra da je među najmučnijim otvorenim ranama trgovina ljudima u raznim modernim oblicima ropstva. Priznao je da se već mnogo učinilo u educiranju javnosti o trgovini ljudskim bićima, ali rekao je još puno više treba učiniti na podizanju javne svijesti i u koordiniranju raznih oblika napora ljudi uključenih u borbu protiv trgovine osobama. Papa je rekao i da je jedan od izazova s kojim se suočavamo indiferentnost i čak sukrivnja, tendencija mnogih okretati glavu na drugu stranu zbog uključenosti moćnih umreženja zločinaca. Radu RENATE je povjerio podizanje javne svijesti o proširenosti ove pošasti koja posebno pogađa žene i djecu. Posebno je pohvalio članove za vjerno svjedočenje Evanđelja milosrđa očitovanog u njihovu predanju i zauzetosti oko oporavka i rehabilitacije žrtava.

Na kraju je Papa zaključio izražavajući svoju nadu da će članovi RENATE doprinijeti učinkovitijem svjedočenju evanđelja u jednoj od velikih periferija društva. Povjerio ih je zagovoru Marije, Majke Milosrđa, i podijelio nam svoj papinski blagoslov.

Članovi RENATE su imali priliku svatko osobno pristupiti Papi, pozdraviti se s njim i izmijeniti koju riječ. Bio je to dan radosti za svakog od njih.

Slijedio je tjedan bogat predavanjima, teološkim promišljanjima, osobnim susretima, radionicama i molitvom.

http://www.redovnistvo.hr/, napisala s. Viktorija Šimić 
 

Galerija slika:

  Povratak na sve Neformalna mreža vjerskih zajednica u borbi protiv trgovine ljudima