9. Prosinac 2015.
RAZUMIJEVANJE MODERNOG ROPSTVA

U sklopu održavanja niza susreta prigodom Adventa, u Kršćanskom kulturnom centru je 2. 12. 2015. održano prigodno izlaganje s radionicom o aktualnoj temi Razumijevanje modernog ropstva. Adventske susrete je otvorila predsjednica Udruge, Marija Perčić, dipl. iur. i duhovnik Udruge, prof. dr. sc. Anton Tamarut, uputivši poticajne riječi o adventu i temi.

S. Stanka Oršolić je o temi modernog ropstva održala izlaganje, podsjetivši najprije kako se upravo, ali i simbolično, baš 2. prosinca obilježava i Međunarodni dan ukidanja ropstva, kada je 2. 12. 1949. Glavna skupština UN-a donijela Konvenciju Ujedinjenih naroda o suzbijanje trgovanja ljudima i iskorištavanja prostituiranja drugih te kako je 2. 12. 2014. godine potpisana Univerzalna deklaracija vjerskih vođa protiv ropstva u Vatikanu, gdje su se vjerski vođe složili da je suvremeno ropstvo zločin protiv čovječnosti i obvezali se da će učiniti sve što je u njihovoj moći za oslobađanje svih zarobljenih i trgovanih.

U svom izlaganju objasnila je značenje modernog ropstva, oblike modernog ropstva, žrtve, proces trgovanja, izvješća i statistike, situaciju u Republici Hrvatskoj i aktivnosti neformalne anti-trafficking mreža vjernica i vjernica iz različitih zajednica koje i dalje žele pomagati i koji su aktivno uključeni.

Upravo su dvije članice Mreže, Anita Dekanić i Ana Sekelj sudjelovale u radionici: čitajući životnu priču i meditaciju, vođenjem rada u skupinama i pomaganjem organiziranja susreta. U radu u skupinama sudionice i sudionici susreta su uz čitanje pojedine životne priče, prepoznali vrste trgovanja, opisali okolnosti, izvukli pouku, razmišljali o ne/postojanju druge opcije u pojedinom slučaju, ponudili prijedloge za suzbijanje problematike i napisali poruke pojedinim žrtvama.

Voditeljice susreta su održavanjem ovog susreta nastojale sudionicama i sudionicima susreta približiti stvarnost modernog ropstva, ali ih potaknuti na dublje razumijevanje problematike, suosjećanje sa žrtvama, molitvu za sve žrtve, institucije i osobe koje rade na suzbijanju trgovanja ljudima i na zalaganje za iskorjenjivanje ove problematike te su tako željele žrtvama iskazati kršćansku podršku ljubavi i blizine u njihovu nastojanju izgradnje novog života.

s. Stanka Oršolić

  Povratak na sve Neformalna mreža vjerskih zajednica u borbi protiv trgovine ljudima