4. Travanj 2016.
Dva neophodna mjesta međureligijskog dijaloga

Lugano, (IKA) - Razred „teologija/svjetske religije" Europske akademije znanosti i umjetnosti organizirao je, u suradnji s katedrom „Antonio Rosmini" Teološkog fakulteta u Luganu u Švicarskoj, simpozij koji je upravo bio izraz svijesti odgovornosti i nužnog djelovanja u pravcu upoznavanja, zbližavanja i dijaloga među religijama.

Simpozij je održan od 31. ožujka do 2. travnja 2016. godine na Teološkom fakultetu u Luganu o temi „Dva neophodna mjesta međureligijskog dijaloga – Novi govori s onu stranu dosadašnjih slijepih ulica dijaloga". Na skupu je sudjelovalo oko četrdeset stručnjaka i stručnjakinja pretežito teologinja i teologa, ali i znanstvenika iz drugih bliskih disciplina, što je omogućilo ne samo plodonosnije međunarodno i međureligijsko, nego i interdisciplinarno sučeljavanje i promišljanje.

Predavači i sudionici došli su iz niza zemalja: Albanije, Austrije, Egipta, Hrvatske, Irana, Italije, Kolumbije, Latvije, Makedonije, Njemačke, Rumunjske, Slovačke, Slovenije, Švicarske i Turske. Posebni gosti simpozija bili su bivši predsjednici Albanije i Latvije gospoda Sali Berisha i Valdis Zatlers. Na poticaj izlaganja kršćanskih i islamskih predavača na skupu se promišljalo i razgovaralo o odnosu religije i društva te religije i države u 21. stoljeću, o pitanjima i novim izazovima koji se stavljaju pred sve navedene čimbenike koji utječu na oblikovanje života pojedinaca i naroda u današnjem svijetu. Rasprava se također dotaknula političkih, gospodarskih i kulturoloških aspekata problematike koja je danas iznimno važna za mnoga područja, osobito za odgoj i obrazovanje te medijsko djelovanje.

Razlike među religijama i svjetonazorima koje obilježavaju identitete osoba percipirane su kako iz kršćanske tako i iz islamske perspektive kao temelj međureligijskog dijaloga, ali i međukulturnog susreta. Nekoliko izlaganja svratilo je pozornost na duhovno (mistično) iskustvo u religijama, na njegove pozitivne psihološke učinke, na sličnosti i razlike unutar religija u tom pogledu, a zatim na jezik i poetsko-proznu naraciju koja u svim religijskim tradicijama prenosi religijske i moralne vrednote te omogućuje susret i dijalog među vjernicima različitih religija.


Dio programa održan je u Pastoralnom centru sv. Josipa u Luganu u obliku okruglog stola i javne rasprave kojoj je nazočila šira zainteresirana javnost. U tom dijelu simpozija govorili su o zadaćama međureligijskog dijaloga poglavito predstavnici vjerskih zajednica - biskup Lugana mons. Valerio Lazzeri i milanski imam Sergio Yahe Pallavicini, zatim predstavnici zajednice Sant'Egidio, fondacije Oasis iz Milana, predsjednik izvršnog vijeća Kuće islamske kulture u Milanu te predstavnica Talijanskog budističkog instituta. Brojni susreti i razgovori onkraj službenog programa bili su obogaćujući, istinski mali koraci boljeg međusobnog upoznavanja, zbližavanja i dijaloga, a što su bili i ciljevi samoga simpozija.

Na skupu je iz Hrvatske sudjelovala dr. sc. Ana s. Thea Filipović, profesorica religijske pedagogije i katehetike na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i članica Europske akademije znanosti i umjetnosti.

  Povratak na sve Odgojno obrazovne aktivnosti