5. Prosinac 2016.
Stanka3

Preseljenjem u Bjelovar i zaposlenjem u Caritasu Bjelovarsko-križevačke biskupije, kao voditeljica Caritasove kuće za starije i nemoćne osobe „Sv. Kamilo de Lellis“ u Vrbovcu, od početka rujna 2016. godine i stihom Tina Ujevića šaljem vam djelić dubine sadržajnosti nekih dana i događaja, koji su nam ostali, vjerujem, u dragom sjećanju.

Najprije smo 19. rujna bili gosti u kratkom prilogu o našoj Kući u prvoj jesenskoj HRT emisiji „Riječ i život“ s temom „I ja ću biti star/a“.

Potom smo 30. rujna započeli s provođenjem projekta „Ublažavanje siromaštva pružanjem pomoći najpotrebitijim osobama podjelom hrane i/ili osnovne materijalne pomoći“, financiran iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije – Europska unija, u suradnji s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Jednogodišnji projekt se provodi na području Bjelovarsko-križevačke biskupije, gdje želimo detektirati najpotrebitije osobe i ublažiti njihovo siromaštvo dijeleći im mjesečno pakete hrane.

Provodimo i projekt „Život s Alzheimerom“, financiran od Zagrebačke županije, u kojem nastojimo pomoći našim korisnicima oboljelima od Alzheimerove bolesti i drugih oblika demencije, u sklopu kojeg smo, između ostalog, organizirali 19. studenoga i lutkarsku radionicu, koju je vodila katehistica i lutkarica Antonija Kušanić, o čemu donosim kratki osvrt srednjoškolke Lorene Bručić, sudionice:

Svanulo je jedno sasvim obično jutro za korisnike Caritasove kuće za starije i nemoćne „Kamilo de Lellis“. Tog dana bila je organizirana lutkarska radionica i korisnici su se okupili u prijepodnevnim satima  u glavnoj zgradi gdje smo ih dočekali mi – mladi volonteri Srednje škole Vrbovec. Naime mi smo odlučili svoju subotu iskoristiti za malo dobrotvornog rada. Gospođa Antonija, koja je pripremila radionicu, objasnila nam je na koji ćemo način raditi lutke. Zatim je počela sama izrada lutaka, a nakon toga smo ih predstavljali te imali zanimljiv igrokaz na temelju prispodobe o izgubljenoj ovci. Za mene je ovo bilo jako lijepo iskustvo. Sudjelovala sam u nečemu što je popravilo tmurne jesenske dane te donijelo osmijeh na lice korisnicima Caritasove kuće.

Uz prigodni program i druženje smo proslavili i organizirali: Međunarodni dan starijih osoba s djecom iz obližnjeg vrtića; krajem svakog mjeseca rođendane naših korisnika i zaposlenika; Dane kruha sa srednjoškolcima iz Vrbovca te kestenijadu.

Kao članica RENATE (Religious in Europe Networking Against Trafficking and Exploitation), a u svrhu stručnog osposobljavanja, sudjelovala sam na dvjema edukacijama u listopadu u Sarajevu (tema: Vodstvo) i u Beču (tema: Izgled organizacije u 21. stoljeću), u organizacije fondacije ERSTE Foundation NGO Academy, koja djeluje pri Bečkom sveučilištu za ekonomiju. U studenom sam sudjelovala na Drugoj generalnoj skupštini mreže RENATE u Rimu, gdje smo, uz bogat edukativni, teološki, molitveni, liturgijski i radni dio programa, imali i čast vidjeti papu Franju tijekom privatne audijencije u Vatikanu. 

S. Stanka Oršolić

Galerija slika: (kliknite na sliku za uvećanje)

  Povratak na sve Vijesti