18. Rujan 2019.
Zvanja-1-1024x576

U auli Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu u utorak 17. rujna započeo je trodnevni radni Susret animatora za duhovna zvanja (nad)biskupijskih i redovničkih zajednica, u organizaciji Vijeća za sjemeništa i duhovna zvanja Hrvatske biskupske konferencije, na temu “Christus vivit” – teorija i praksa. 

Susret je započeo u poslijepodnevnim satima, a otvorila ga je s. Danijela Anić, tajnica Vijeća za sjemeništa i duhovna zvanja HBK, a potom je poticajnu riječ okupljenima uputio đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić. Nakon zaziva Duha Svetoga pozdrave i dobrodošlicu uputili su poglavari Bogoslovnog sjemeništa: rektor Stjepan Radić i vicerektor Krešimir Čutura. Uslijedio je radni dio susreta tijekom kojega je prof. s. Veronika Gašpar održala predavanje u kojem je naglasila izazove današnjice s kojima se suočavaju mladi, ali i odrasli. Istaknula je kako postoji rivalstvo između istinske teologalne vjere i duhovnosti sekularnog društva. U kršćanstvu je temelj odnos s Bogom, pa onda i s bližnjima, dok je u „duhovnosti“ modernog čovjeka on sam sebi bog sa svojim prohtjevima. U sekularnom svijetu nema mjesta za bližnjega, nema evanđeoske ljubavi kao ni milosrđa, sućuti i solidarnosti. S. Veronika citirala je papu Franju, dijelove njegove pobudnice mladima „Christus vivit – Krist živi“, gdje ih bodri da se ne boje „trčati brže od sporih i bojažljivih i da uvijek čuvaju odnos sa Sinom Božjim koji se daruje u euharistiji, koja je središte kršćanskog života…“. 

U večernjim satima svećenici, redovnici i redovnice molili su zajedno Večernju u sjemenišnoj kapelici Bezgrešnog začeća BDM te slavili euharistiju, kojom je predsjedao nadbiskup Hranić. Koncelebriralo je 19 svećenika, uz ministriranje i pjevanje đakovačkih bogoslova. IKA/ZAGREB

Galerija slika: (kliknite na sliku za uvećanje)

  Povratak na sve Vijesti