11. Listopad 2018.
Img-20181007-wa0017

Zlatni jubilej djelovanja naših sestara u Župi sv. Blaža u Zagrebu proslavljen je misnim slavljem koje je u nedjelju, 7. listopada 2018., predvodio kanonik i nekadašnji svetoblaški župnik mons Zvonimir Sekelj, a homiliju je izrekao generalni vikar Varaždinske biskupije mons Antun Perčić. U suslavlju su bili: biskupski vikar za pastoral i povjerenik za vjernike laike Zagrebačke nadbiskupije Marko Kovač, dr Josip Šimunović, profesor na KBF-u  u Zagrebu, domaći župnik mons Zlatko Koren te župni vikari. Posebno je bio vidljiv velik odaziv naših sestara koje su nekada djelovale u ovoj župi. Iz poštovanja prema svakoj sestri koja je djelovala u Župi tijekom sv. mise pročitana su njihova imena.

Uvodno se vjernicima obratila vrhovna glavarica s. Martina Koprivnjak te kazala: „Mnogi od vas pamte sestre Naše Gospe u ovoj župi i više od 50 godina. To je zato što su one na područje Župe prvi puta došle iz Subotice 1931. godine kad je u Primorskoj 20 kupljena kuća za sestre i kandidatice, koje su se školovale u Zagrebu. Ta je kuća 1941. postala sjedište vrhovne uprave nove Družbe, u čijem je osnutku važnu ulogu imao blaženi kardinal Alojzije Stepinac.

Specifičnost je ove postaje: djelovanje sestara u Župi nadopunjuju sestre iz samostana u Primorskoj, gdje se nalazi naša Vrhovna uprava, ali je to i dugogodišnja kuća odgoja mlađih članica.

Suradnja sa župnikom i kapelanima nije se tijekom godina osobito mijenjala, ali se sve više razvijala suradnja sa župljanima. Nove potrebe, novi zahtjevi, nove mogućnosti, nove spremnosti župljana da se uključe u rad župe svojim sposobnostima. I evo uskoro karitativne skupine od deset osoba, s novim idejama: skuplja se roba kao i hrana, pakiraju se paketi, dijele i nose potrebitim župljanima. Pohađaju se starije i bolesne osobe. Sve se radi s puno razumijevanja i ljubavi. A ljubav je, kaže se, domišljata.

Sestre su, prema svojoj karizmi - činiti svako moguće dobro - otvorene za sve potrebe. Jedna od važnijih zadaća je briga za djecu. Uključuju se u katehiziranje, (u doba kad u školama nema vjeronauka), vode pjevačke zborove, pomažu u kancelariji kad je potrebno. U vrijeme kad je prakticiranje vjere bilo nepoželjno i opasno, sestre su održavale i pojedinačne pouke djeci za prvu sv. pričest, a odraslima za krštenje i vjenčanje.“

Osim misnog slavlja – na kojem je zahvalnu riječ na kraju izrekla s. Zrinka Šestak – u prigodi jubileja kao podsjetnik je postavljena izložba fotografija iz albuma i arhiva koje prikazuju redovničko djelovanje kroz 50 godina te imena sestara koje su služile u župi sv. Blaža.

Galerija slika:

  Povratak na sve Župni apostolat