15. Listopad 2015.
Hodočasnici u Mariazellu

U četvrtak, 08. listopada 2015. na državni blagdan neovisnosti Republike Hrvatske, oko 40-ak hodočasnika iz župe Svetog Blaža iz Zagreba u ranim jutarnjim satima, krenulo je na hodočašće u tristotinjak kilometara udaljeno srednjoeuropsko Marijansko svetište Mariazell koje se nalazi u gornjoj Štajerskoj u Austriji.

Svečano euharistijsko misno slavlje u 14 sati na čudotvornom Gospinom oltaru u velebnoj Mariazellskoj bazilici predvodio je župnik mons. Zvonimir Sekelj uz koncelebraciju župnog vikara vlč. Vladimira Kerečenija koji je uputio prigodnu i nadahnutu homiliju. Na misi je ministrirao novinar Glasa Koncila Ivan Tašev.

Na kraju misnoga slavlja hrvatska hodočasnička skupina otpjevala je poznatu hrvatsku Marijansku pjesmu “Zdravo Djevo”, koja je već prisutna i na mnogim drugim jezicima, a može se pronaći i u novoj njemačkoj pjesmarici na gradišćansko-hrvatskom, kao i na njemačkom jeziku. Iako je taj dan bilo kišovito i hladno vrijeme, budući da se ovo Marijansko svetište nalazi na 864 metara nadmorske visine, u visokim Štajerskim Alpama, hrvatski hodočasnici nisu krili radost boraviti u svetištu Majke slavenskih naroda i moliti pred malim čudotvornim Gospinim kipom izrađenim od lipovog drveta i starim preko 858 godina. U 17 sati uputili su se autobusom u domovinu.

Župa Svetog Blaža iz Zagreba svake godine hodočasti u ovo svetište, a u Gospinom mjesecu listopadu bila je prva hrvatska hodočasnička skupina koja je posjetila ovo velebno svetište.

 

Francisko Pavljuk

  Povratak na sve Vijesti