29. Svibanj 2014.
29764

Zagreb, (IKA) - Izložba jedinstvene skulpture Majke Božje "Majka Božja - zaštitnica Grada Zagreba", izrađene od komušine s polja Zagrebačke županije svečano je otvorena 28. svibnja u Hrvatskoj kući Materina priča.

U povodu Dana Grada Zagreba koji se slavi 31. svibnja, na blagdan zaštitnice Zagreba, Majke Božje od Kametinih vrata, sestra Samuela Premužić izradila je skulpturu Majke Božje i darovala je građankama i građanima glavnog grada Hrvatske.

 

„Otvorenjem ove izložbe započinjemo s ovogodišnjim obilježavanjem Dana Grada Zagreba. U kriznim danima, kada su našu zemlju potresle poplave, mi i ovom izložbom pokazujemo veliku duhovnost našeg naroda", rekao je na otvorenju Tedi Lušetić, izaslanik gradonačelnika Milana Bandića i zamjenik pročelnika Ureda za kulturu, šport i obrazovanje Grada Zagreba.

Na otvorenju izložbe o svom je radu govorila i sestra Samuela Premužić, istaknuvši da je Gospa od komušine njezin dar svim dobrim ljudima i građanima Zagreba.

 

Viši kustos Etnografskog muzeja u Zagrebu Josip Barlek prisjetio se velikog požara 1731. godine kada je slika Majke Božje pronađena čitava i neoštećena usred vatre i pepela, te je okupljenima pričao o dugoj zagrebačkoj tradiciji štovanja Majke Božje od Kamenitih vrata.

 

Ravnateljica Hrvatske kuće Materina Priča Mina Petra Petričec pozvala je građane da svakako pogledaju ovu jedinstvenu izložbu koja će biti otvorena svakog dana od 10 do 20 sati, zaključno s nedjeljom, 1. lipnja 2014., te je istaknula da će potom skulptura "Majka Božja - zaštitnica Grada Zagreba" ostati u prostoru Hrvatske kuće, te će činiti njezin stalni postav.

  Povratak na sve Vijesti