21. Prosinac 2016.
Vjera kao pjesma - Collegium pro musica sacra

Collegium pro musica sacra - uz 45 godina djelovanja u monografiji don Antona Šuljića

Zagreb, (IKA) – Iz tiska je upravo izišla velika povijesna monografija Antona Šuljića „Vjera kao pjesma – Collegium pro musica sacra uz 45 godina djelovanja", o poznatome zagrebačkom ansamblu koji je utemeljen o Božiću 1972. godine u Zagrebu pod vodstvom s. Imakulate Malinke i s. Cecilije Pleše, obje iz Reda sestara Naše Gospe. Knjiga u četiri cjeline prikazuje povijest i duh ansambla, zatim Kolegijev apostolat u ozračju obiteljskoga života, što je potkrijepljeno brojnim svjedočanstvima samih kolegijevaca, nakon čega slijedi prikaz medijskih odjeka, svih Kolegijevih izdanja (gramofonskih ploča, kazeta, CD-a i knjiga), nagrada i medalja na domaćim i međunarodnim susretima i natjecanjima te popis svih vokalnih i instrumentalnih solista, profesionalnih glazbenika i solista i amatera od 1972. do 2016. godine. Knjiga je opremljena brojnim fotografijama i slikovnim prilozima, izjavama dvojice zagrebačkih nadbiskupa i kardinala, Franje Kuharića i Josipa Bozanića kao i akademika Ivana Goluba, predgovorom dr. fra Bonaventure Dude te svojevrsnim uvodom i potom pogovorom Seada Ivana Muhamedagića. Knjiga je izišla kao suizdanje ansambla Collegium pro musica sacra i Kršćanske sadašnjosti.

Collegium pro musica sacra izvodi crkvenu glazbu u njezinoj sveukupnosti: od gregorijanskoga korala preko renesanse, baroka, klasike i romantike sve do najsuvremenijih autora sakralne glazbe, pri čemu osobita pozornost pripada izvođenju hrvatske sakralne glazbene baštine. Ansambl je imao svoju pretpovijest, uglavnom vezanu uz njegovu stvarnu osnivateljicu prof. s. Imakulatu Malinku, Reda sestara Naše Gospe u Zagrebu, koja ga je vodila od osnutka sve do 1999. godine kada je u vodstvu nasljeđuje prof. s. Cecilija Pleša, redovnica iste družbe, koja je od samog početka vokalna solistica i umjetnička suradnica u ansamblu. Suosnivačem Kolegija smatra se Željko Petrač koji je osnovao njegov instrumentalni dio, sastavljen od glazbenika profesionalaca. Prema riječima utemeljiteljice Kolegija s. Imakulate Malinke, „prva je namjera Kolegija bila približiti ljudima Boga u ruhu svete glazbe". Ansambl se sastoji od mješovitog pjevačkog zbora, čiji sastav čine angažirani ljubitelji svete glazbene umjetnosti kao i profesionalni glazbenici, odnosno vokalni i instrumentalni solisti. Među angažiranim ljubiteljima svete glazbe bilo je učenika, studenata, radnika, svećenika, bogoslova, redovnika i redovnica kao i pripadnika drugih zanimanja. 

Ansambl Collegium pro musica sacra tijekom svoje 45-godišnje povijesti imao je više od tisuću koncerata i nastupa, pjesmom i sviranjem sudjelovao je na nebrojenim euharistijskim slavljima od lokalne župske do nacionalnih i međunarodnih razina, poduzeo je brojne domaće i inozemne turneje, osvojio više vrijednih priznanja i medalja od kojih valja istaknuti srebrnu medalju na četvrtom međunarodnom natjecanju crkvenih zborova Giovanni Pierluigi da Palestrina u Jeruzalemu 1996. godine u jubilarnoj 3000. godini postojanja grada Jeruzalema, zatim zlatnu medalju na natjecanju pjevačkih zborova Zagreb 2001. godine. Uz 30. obljetnicu rada Collegiuma pro musica sacra, 2004. godine, Grad Zagreb i Gradsko poglavarstvo dodijelilo je ansamblu Plaketu Grada Zagreba, a 2009. godine ansambl je osvojio srebrnu plaketu najvišeg ranga na međunarodnom natjecanju Musica sacra a Roma, potom je 2010. godine osvojio Zlatnu plaketu na 10. natjecanju pjevačkih zborova – Zagreb 2010., te Zlatnu medalju na V. Međunarodnom natjecanju zborova Musica sacra koje se 2010. godine održalo u Bratislavi. Collegium pro musica sacra snimio je 3 LP ploče, 15 audio kaseta i 5 CD-a. 

Kroz ansambl je tijekom četrdesetpetogodišnjega djelovanja prošlo preko 800 ljudi, što zborskih pjevača, što vokalnih i instrumentalnih profesionalnih solista. U više navrata ansambl je široj kulturnoj javnosti predstavio praizvedbe mnogih duhovnih skladbib uglednih hrvatskih skladatelja: Mate Lešćana, Ive Brkanovića, Borisa Papandopula, Anđelka Klobučara, Josipa Magdića, Anđelka Igreca i drugih. Tijekom rada, osim sestara Imakulate i Cecilije, u ansamblu su se izmjenjivali na kraće ili duže vremensko razdoblje poznati glazbenici, skladatelji i dirigenti: Boris Papandopulo, Sergije Rainis, Anđelko Igrec, Josip Šego, Robert Homen, Filip Pavišić i Iva Juras.

Nakon 40 godina rada u kojima se ansambl Collegium pro musica sacra od malenog komornog sastava razvio u izvođačko tijelo srednje veličine, s obzirom na buđenje zanimanja za sustavno bavljenje gregorijanskim pjevanjem i s njima povezanom srednjovjekovnom glazbom, ansambl se ponovno vraća ishodišnom modelu malog ansambla specijaliziranog za izvođenje netom spomenute glazbe. Kolegij si stavlja u zadatak ponovno otkrivanje gregorijanskog pjevanja kao temeljne okosnice europskog glazbenog identiteta. Na taj se način dublje spoznaju korijeni hrvatske glazbe kao sastavnog dijela europske glazbene kulture. Izvođenjem glazbenih primjera iz raznih srednjoeuropskih rukopisa s posebnim naglaskom na one koji potječu iz naših hrvatskih krajeva želi se senzibilizirati šira javnost za ljepotu i osebujnost gregorijanskoga pjevanja.

Ova knjiga iscrpnije prikazuje povijest, postignuća, nakane, glazbena i vjernička opredjeljenja, ljudske darovitosti i posebnosti, napore i radosti, uspjehe i neuspjehe što je sve povijesni hod i razvitak jednog ansambla koji je svojim djelovanjem označio jedno vrijeme.

Galerija slika: (kliknite na sliku za uvećanje)

  Povratak na sve Vijesti