22. Veljača 2017.
Cpms i im

Prijatelji ansambla Collegium pro musica sacra i drugi poklonici crkvene glazbe okupili su se u ponedjeljak 20. veljače 2017. u dvorani „Vijenac" Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta u Zagrebu na predstavljanju monumentalne monografije don Antona Šuljića „Vjera kao pjesma". Monografiju su zajedno objavili ansambl i Kršćanska sadašnjost o 45 godini djelovanja Collegiuma. Predstavljaju su nazočili i krčki biskup Ivica Petanjak, zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško, vrhovna poglavarica Družbe Naše Gospe s. Martina Koprivnjak, kao i poseban gost prof. emeritus Ivan Golub, iz čije je misli u okviru jednog predavanja na simpoziju o 25. obljetnici Collegiuma izdvojen i sam naslov monografije.
Biskup Šaško prenio je čestitke zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića. U osvrtu na sam naslov knjige, naglasio je: „Donositi Radosnu vijest, donositi utjelovljenu Božju prisutnost. To postaje razlogom raspjevanosti. Naslov knjige 'Vjera kao pjesma' zato rado čitam koristeći glagolske oblike: Vjerovanje koje pjeva ili: Vjerujem, stoga pjevam; ili pak u obratu filozofijskim izrijekom: Pjevam, dakle – vjerujem! A dvije redovnice Naše Gospe, dvije notredamke, ostale su duhom tamo u Gorju s kojega se vidio i Betlehem i Golgota i uskrsni Getsemani; očuvale su u sebi odjeke Elizabetine i Marijine radosti, znajući da je najizvrsnija pjesma Magnificat, jer je to dvoglasna pjesma bez koje kršćanstvo ne može: pjesma rođena u srcu i na usnama dviju žena po kojima je Bog naizgled nemoguće učinio mogućim, djelo Božjega Duha".
Direktor Kršćanske sadašnjosti dr. Stjepan Brebrić istaknuo je da je Collegium pokrenut upravo pod pokroviteljstvom KS-a, zahvaljujući ponajviše organizatorskim i drugim sposobnostima prof. dr. Josipa Turčinovića koji je od početaka u Collegiumu prepoznavao i potrebu i potencijal. 
S. Imakulata Malinka, vrsna glazbenica koja je svoje znanje stečeno na inozemnim učilištima s velikim žarom prenosila na mnoge generacije studenata Instituta za crkvenu glazbu KBF-a u Zagrebu, te sve svoje talente ugradila u „svoje dijete" Collegium kroz niz slika oslikala je svoje prijateljevanje i čežnju za uzvišenom glazbom od djetinjstva, od kada „sluša kao u snu da oblaci pjevaju u visinama, a vjetar svira u njihovoj sjeni". 
Predstavljanje monografije bila je prigoda čuti i dvoje nekada aktivnih članova ansambla, koji i danas prate njegov rad. Prof. Sead Ivan Muhamedagić posvjedočio je što je Collegium značio za njegov duhovni rast. Istaknuo je, kako se 1975. počeo pripremati za krštenje koje se zbilo na Uskrs 1977. u kapeli sestara Naše Gospe. „Bio sam mlad, no nisam se pokajao i danas bih učinio isto. 
Prof. mr. Eva Kirchmayer Bilić izrazila je radost što se to predstavljanje događa uoči zasjedanja Sinode, koja će imati temu liturgijska slavlja. Govoreći pak o samom Collegiumu rekla je kako je za nju ansambl kao „jedan znak, svjetlo koje je nakon II. svjetskog rata, pa sve do Domovinskog rata svijetlilo među vjernicima, među laicima, među glazbenicima". 
Sadašnja umjetnička voditeljica Collegiuma s. Cecilija Pleša, koja je članica Collegiuma od njegova početka, istaknula je: "Zahvaljujem dragom Bogu i za onu davnu djetinju viziju moje susestre s. Imakulate Malinke koja je tu misao pretvorila u djelo i okupila grupu Božjih zaljubljenika u svetu glazbu koji od Božića 1972. do danas od koljena do koljena. 
Pleša se u zahvali spomenula svih koji su svojim radom, zalaganjem, duhovnim i materijalnim doprinosom pomogli djelovanje i misiju Collegiuma. 
Na kraju se okupljenima obratio i autor monografije don Anton Šuljić. Collegium je lice kulture, lice vjere prema našem narodu i prema svijetu. I zato sam jako zahvalan Collegiuu da sam mogao napisati ovu knjigu Collegiuma, i naše Crkve.
Bila je to prigoda i za praizvedbu skladbe „Psalam 100, Kliči Bogu zemljo sva!" koju je za mješoviti zbor o 45. obljetnici djelovanja skladao i Collegiumu posvetio Martin Völlinger. Izvedena je i skladba „Zdrava Devica", iz Cithare octochorde koju je obradio Mato Lešćan te posvetio s. Imakulati Malinki za imendan (8. prosinca 1976.). Tom je skladbom Collegium pod vodstvom s. Imakulate u Jeruzalemu osvojio srebrnu medalju na međunarodnom zborskom natjecanju 1996. godine. Solističku dionicu izvela je Renata Mihelčić, najdugovječnija solistica i pjevačica CPMS-a. Prisutni su imali prilike čuti marijansku antifonu „Alma Redemptoris Mater gregorijanski koral i višeglasje iz pera Giovannija Pierluigija da Palestrine koju je izvela Schola cantorum CPMS-a koja se u posljednjih nekoliko godina predano posvetila njegovanju i izvođenju gregorijanskog pjevanja i s njim povezanih djela renesansne polifonije. Na kraju su sadašnji i bivši članovi CPMS pod ravnanjem s. Imakulate izveli skladbu „Oče naš" Nikolaja Rimskog Korsakova. 
Kroz program je vodila mr. Tanja Popec.

IKA

Galerija slika:

  Povratak na sve Crkvena glazba