7. Prosinac 2014.
Sl.-brod-posv-zivot

Slavonski Brod, (IKA) – Nadbiskupijski susret osoba posvećenog života Đakovačko-osječke nadbiskupije održan je u subotu, 6. prosinca u franjevačkom samostanu u Slavonskom Brodu. Sudjelovalo je stotinjak redovnica i nekoliko redovnika te članovi udruga i instituta posvećenog života. Nazočan je bio i mons.Ivan Ćurić, generalni vikar nadbiskupije.

Nakon pozdravnih riječi s. Ksenije Majstorović, nadbiskupijske povjerenice za osobe posvećenog života i domaćina gvardijana fra Franje Jurinca prigodno predavanje na temu „Život i posveta vremena”, održala je s. Krista Mijatović, vjeroučiteljica u Osijeku. Ona je progovorila o problemima s kojima se susreću osobe posvećenog života. „Najčešći problemi su da ne znamo šutjeti, ne znamo mirovati, ne znamo razumjeti cjelinu, ne razlikujemo bitno od nebitnog, dragocjeno od bezvrijednog i ne znamo biti sami sa sobom”, naglasila je s. Krista.

 

Dodala je kako se svi borimo s vremenom koje je definirati bilo teško i najvećim filozofima. U nastavku je rekla kako se suvremeni čovjek bori usporiti vrijeme, zaustaviti ga, pokušava ga nadići, a ono je prolazno i teče. „Vrijeme se nadilazi upravo nadilaženjem, izdizanjem iznad, perspektivom vječnosti, nadilazi se posvećivanjem. Vrijeme se posvećuje puštanjem vječnosti u vrijeme”, istaknula je s. Krista.

 

Nakon predavanja slijedile su na istu temu radionice u kojima su analizirali slike svih časova iz Časoslova. Euharistijsko slavlje u crkvi Presvetog Trojstva uz mons. Ćurića te slavonskobrodskog dekana Ivana Lenića predvodio je domaći gvardijan fra Franjo Jurinec. U propovijedi o. Jurinec je naglasio kako Crkva od posvećenih osoba očekuje da sa zahvalnošću gledaju u bližu povijest, s nadom promišljaju o budućnosti, budu profesionalci u molitvi te zaljubljeno žive sadašnjost. „Trebamo se staviti na raspolaganje Crkvi, Bogu i svakom čovjeku; važno je da u svom redovničkom životu uz molitvu barem osam sati i radimo; ako su naše zajednice zdrave i Crkva je zdrava i tu je izvor novih zvanja”, rekao je između ostalog o. Jurinec.

 

Pozdravu riječ i zahvalu domaćinima i organizatorima, Nadbiskupijskom povjerenstvu za osobe posvećenog života na čelu sa s. Majstorović uputio je na kraju generalni vikar mons. Ćurić

  Povratak na sve Vijesti